Column Seizoener lente 2011
Column Seizoener lente 2011
Hergebruik voor de eeuwigheid
De beloning die mij als kersverse regisseur ten deel viel na afloop van het Kerstspel omvatte o.a. een stapel boeken van Rudolf Steiner. Ze leken zo van een boekenplank geritst door iemand die plotseling weet wie hij een plezier kan doen met Steiners grote wijsheden.
Deze zeven uitgaven vormden slechts een kleine overlap met de titels die ik al in huis had; nu had ik mooi wel alle voordrachten over de evangeliën compleet! Eén van de boeken las ik direct: Steiners heldere blik op het Lucasevangelie kende ik nog niet en was natuur-lijk hoogst toepasselijk. Daarna volgde Het Leven van Jezus, op te vatten als het vijfde evangelie. De evangeliën volgens Steiner lezen voor mij, niet bevooroordeeld door een al te religieuze opvoeding, als een spannend jongensboek.
Van Rudolf Steiner zijn zo veel publicaties verschenen van zijn lezingen en voordrachten, gerangschikt in de meest uiteenlopende thema's, dat de kans voor een sterveling om eerst daarmee kennis te maken groter is dan met het 'grote' werk. Steiners Filosofie der Vrijheid, om er een te noemen -juist nu in de media het debat en de discussie over de vrijheid van handelen weer oplaait, met alle denkbare hypothesen van wetenschappers en andere geleerden van divers pluimage- is zonder meer pittige kost voor wie hongert naar een ruimer bewustzijn.
Een niet mis te verstane klus dus, doch geen overbodige luxe voor wie zich in de materie, eh..., ik bedoel de geest natuurlijk, wil verdiepen. Zo heb ik het nog niet eens uit hoeven te lezen om overtuigd te raken van de kracht die van dit boek uitgaat. En de zeer grote liefde voor het leven waarmee Steiner dit boek tot stand heeft gebracht. Bijna liefdevol en ook zeer tactisch wijst hij de grote denkers van zijn tijd op weeffouten die in hun visies zijn geslopen. Vervolgens beschrijft hij een weg die we allen kunnen gaan.
Aanvankelijk was ik van plan om werk van Steiner te presenteren op de open dag van onze Johannesschool, met het oog op het 150 jarig jubileum van zijn geboortedag. Hetgeen niet lukte omdat zelfs de beste boekhandel in de buurt niets (meer) van Steiner op voorraad heeft. Ik kwam ten slotte op het idee dat, in onze tijd van recycling en het streven naar duurzaamheid, juist 'oude' boeken van Rudolf Steiner bij uitstek geschikt zijn. De Boekenlegger, het tweedehands boekenwinkeltje in Tiel, bood uitkomst.
In totaal verkocht ik een tiental titels op de opendag. Hergebuik voor de eeuwigheid, kom daar maar eens om!
Kasper Heineke